Nieuws
Aanpassing 9-holes Q-kaarten
18/08/2024
Waarom wordt ik ‘gestraft’ als ik 9 holes qualifying loop?
Een veel gehoorde klacht bij de H&R-commissie: “Ik liep vorige week een geweldige 9-holes ronde; en wat denk je? Mijn handicap ging omhoog! D’r klopt helemaal niets van dat nieuwe systeem!”.
Wat is er aan de hand? We proberen het zo eenvoudig mogelijk uit te leggen:
Sinds de invoering van het WHS systeem in 2021 worden de handicaps over de hele wereld op dezelfde manier bepaald. Na 3 jaar ervaring met het nieuwe systeem is er geëvalueerd en zijn een paar wijzigingen aangebracht. De verandering die het meeste merken is het verwerken van een 9-holes ronde.
Het WHS systeem kent maar één handicap; die voor een 18-holes ronde. Een score over 9-holes wordt daarom verrekend naar een 18-holes score. Daarbij wordt rekening gehouden met het feit dat het lopen van een goede 18-holes ronde moeilijker is dan het lopen van een 9-holes ronde.
Tot dit jaar werd er bij de (niet gelopen) 2e 9 holes één slag opgeteld, - vrij vertaald - door niet 18 maar 17 Stableford te tellen. Om precies je handicap te lopen, moest je dus 19 Stableford punten behalen op de 9-holes ronde, om op een totaal van (19+17) 36 Stableford punten uit te komen.
Die 1 slag extra is voor een hogere handicapper best netjes, maar voor een lagere handicapper – die heel constant is, want anders heb je niet zo’n lage handicap - voelt dat al snel als een straf. Na evaluatie is het WHS systeem daarop aangepast:
Bij het bepalen van de aanvullende score voor de (niet gelopen) 2e 9 holes wordt nu gerekend met een score die je op basis van de handicap zou mogen verwachten. Voor de lagere handicapper levert dat een score op die dicht in de buurt van zijn/haar handicap zit; ongeveer +1. Voor de hogere handicapper levert dat een hogere score op – oplopend tot iets meer dan +2.
Met een formule – waar de WHS organisatie helaas heel geheimzinnig over doet – wordt voor de 2e 9 holes een ‘verwacht dagresultaat’ berekend, op basis van je handicap. Dat wordt opgeteld bij het dagresultaat over de gelopen 9 holes. Vervolgens worden die twee opgeteld tot een 18-holes dagresultaat.
Niet veranderd in het WHS systeem, maar voor de volledigheid: Het dagresultaat is de exacte handicap die je gelopen hebt; berekend op basis van je score en de moeilijkheid van de baan. Van de laatste 20 qualifying ronden wordt het gemiddelde van de beste 8 dagresultaten berekend; dat is jouw actuele handicap; o.a. zichtbaar op de GOLF.NL app.
Bij iedere nieuwe qualifying score valt de 20e ronde af en komt de nieuwe erbij. Als die 20e ronde meetelde als één van de beste 8 scores, komt daar een andere score voor in de plaats. Een goede nieuwe qualifying score betekent dus niet altijd een verbetering van je handicap. Omgekeerd geldt hetzelfde.In de GOLF.NL app kun je bij ‘Mijn spel’ en vervolgens ‘Handicap’ alle 20 dagresultaten zijn; de beste 8 die meetellen voor jouw handicap zijn vet gedrukt.
Een ‘geweldige’ 9-holes ronde wordt dus afgezwakt tot een ‘gewoon goed’ dagresultaat. Dat valt natuurlijk in eerste instantie tegen, maar komt wel overeen met wat je ook vaak hoort op het terras: “Niet te geloven hè; ik had op de eerste 9 holes maar liefst 22 punten en op tweede negen nog maar 11!”.
Kortom: het leven van een golfer gaat niet altijd over rozen, maar daar laten we ons natuurlijk niet door ontmoedigen.
Blijf lekker die 9-holes scores invullen; het WHS systeem zorgt er wel voor dat we niet te veel naast onze schoenen gaan lopen, maar een handicap hebben die écht past bij ons spelniveau.
De H&R-commissie.