Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

Zaterdag Eclectic 23 november geannuleerd

22/11/2024
Lees verder

Geslaagde Shamble 17/11: verslag WECO

18/11/2024
Lees verder

De pepernoten PUB quiz

14/11/2024
Lees verder

Nieuws van de Baan, ballenrobot

14/11/2024
Lees verder

Even bijpraten met Jannie Zeeman

14/11/2024
Lees verder

Wijzigingen in het WHS vanaf 1 januari 2024

01/12/2023

Het Wereld Handicap Systeem bestaat nu enkele jaren. In Nederland is het WHS ingevoerd op 1 maart 2021. De R&A en USGA hebben de werking van het WHS geëvalueerd en besloten om een klein aantal wijzigingen/verbeteringen door te voeren.

De belangrijkste veranderingen waar jullie als spelers mee te maken krijgen willen we hieronder toelichten:

1. Aanpassing van het 'verwachte resultaat' bij een 9 holes ronde.

In het WHS worden qualifying scores over 9 holes voor handicapdoeleinden altijd opgeschaald (opgewaardeerd) tot een 18-holes ‘dagresultaat’. Dat geldt ook voor wedstrijden die gehouden worden over minder dan 18 holes, of voor qualifying rondes die om geldige redenen na 10 of meer holes afgebroken zijn.

Dit is hoe het werkt tot eind 2023: Als een score wordt ingeleverd van een ronde over 9, 10, 11, 12 of 13 holes, dan wordt op de eerste niet gespeelde hole automatisch een netto par +1 ingevuld en op de andere holes een netto par. (Een netto par is equivalent aan twee Stablefordpunten.) Bij een 9-holes ronde wordt de score dus aangevuld met 17 Stablefordpunten. Als je precies je handicap loopt, dan krijg je geen 36 (18+18), maar 35 (18+17)  Stablefordpunten.

Overigens: als een score wordt ingeleverd over een ronde van 14 of meer holes, dan zal bij de niet gespeelde holes automatisch een netto par ingevuld worden, dus dan vindt de ‘aftrek’ van één Stablefordpunt niet meer plaats.

Per 1 januari 2024 gaat het als volgt: Vanaf 2024 is de aanvulling van de gespeelde 9 of meer holes niet meer voor iedereen gelijk, maar wordt afhankelijk van de handicap van de speler.

Voor de niet gespeelde holes wordt een ‘verwacht dagresultaat’ berekend. Over de formule die daarvoor gebruikt, wordt heel geheimzinnig gedaan; die kunnen we dus niet laten zien. Op basis van de handicap van de speler én het aantal (niet) gespeelde holes, berekent de formule het ‘verwachte dagresultaat’ voor de niet gespeelde holes.

Dit ‘verwachte dagresultaat’ wordt opgeteld bij het resultaat van de (meestal 9) wel gespeelde holes. De som van deze twee is dan het dagresultaat dat voor handicapdoeleinden verwerkt wordt in het handicapoverzicht van de speler.

De definitie van het begrip “verwacht resultaat”: Het “verwacht resultaat” is het berekende dagresultaat dat een speler naar verwachting zou behalen bij het spelen van een bepaald aantal holes op een baan met een standaard moeilijkheidsgraad. Het verwachte resultaat voor de niet gespeelde holes wordt dus niet berekend voor de golfbaan waar je gespeeld hebt, maar voor een baan met standaard moeilijkheidsgraad (een golfbaan met een slope rating van 113).

In de onderstaande grafiek kun je zien dat het ‘verwachte resultaat’ voor de 2e 9 holes voor de lage handicapper overeenkomt met bijna 17 Stablefordpunten, en voor de hogere handicapper met ongeveer 16 Stablefordpunten. Tot eind 2023 is/was dit voor iedereen 17 Stablefordpunten.


Je zou daarom kunnen stellen dat het lopen van een 9 holes qualifying ronde minder interessant gaat worden. Dat lijkt strijdig met de ontwikkeling dat 9 holes rondes steeds meer de standaard worden, maar de R&A en USGA gaan er vanuit dat dit beter recht doet aan het dagresultaat, en dus aan de juistheid van ieders handicap.

Het ‘verwachte resultaat’ kan ook berekend worden om te komen tot het dagresultaat voor incomplete 18-holes rondes, b.v. bij een NO-Return van een speler die wel 9 holes of meer gespeeld heeft, bij wedstrijden die door weersomstandigheden gestaakt worden, of bij wedstrijden die uitgeschreven zijn over minder dan 18 holes.

2. Qualifying kaarten lopen om hcp. 54 te behalen Veel nieuwe golfers spelen 9 holes en proberen op die manier hun starthandicap van 54 of lager te halen.
Met de hiervoor genoemde aanpassingen zou dit straks lastiger worden.

Immers: tot 1 januari is een score van 19 Stablefordpunten genoeg voor het behalen van hcp 54. Vanaf 1 januari zou een score van 20 Stableford nodig zijn.

Deze aanpassing ziet de NGF als een extra hindernis en wordt daarom niet toegepast voor nieuwe spelers die hun WHS handicap willen halen. Voor nieuwe spelers zal na 2023 nog steeds het volgende gelden:

  • Om handicap 54 of beter te halen in een ronde van 18 holes moet iemand 36 of meer Stableford-punten halen.
  • Om handicap 54 of beter te halen in een ronde van 9 holes moet iemand 19 of meer Stableford-punten halen.

3. Een aangepaste berekening van de PCC

PCC is de afkorting van de Playing Conditions Calculation. Het doel van de PCC is om vast te stellen of de speelcondities (weer- of baanomstandigheden) een significante invloed hebben op het speelresultaat. Hiervoor worden per dag de scores die op een specifieke golfbaan zijn behaald vergeleken met de te verwachten scores. Het gebruikte algoritme bij de introductie van het WHS was nogal behoudend. Na een analyse van miljoenen scores hebben de R&A en USGA besloten dat de PCC anders berekend moet worden om goed te kunnen functioneren.

Vanaf 1 januari 2024 zal de PCC-waarde dus vaker groter of kleiner dan 0 zijn. Een eventuele aanpassing van het dagresultaat van de ingevoerde kaarten zal - net als voorheen - plaatsvinden in de nachtelijke uren, dus voordat er een volgende ronde gelopen kan worden.

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit alles: stel die gerust aan één van de commissieleden.

Handicap en Regelcommissie. Golfclub Hitland.