Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

Aanpassing 9-holes Q-kaarten

18/08/2024
Lees verder

4-Kleuren wedstrijd: superleuk! Kort verslag.

18/08/2024
Lees verder

Lid van Golfclub Hitland zonder rittenkaart?

15/08/2024
Lees verder

Xavier Golf Acamedy Zomeravondtour 2024

15/08/2024
Lees verder

Foto van de maand augustus 2024

13/08/2024
Lees verder

Nieuws van de Baan: Stimp* meting van de greens

11/07/2024

Bij grote golftoernooien voor de professionals is de snelheid van de greens van het grootste belang. Op de links-banen in Engeland waar het stevig kan waaien mag de snelheid niet te groot zijn anders rollen de ballen met de wind mee. Op de baan van de Masters in Augusta mogen de greens supersnel zijn. Maar hoe snel is snel?

Meten is weten..

De snelheid van greens wordt gemeten met een stimpmeter. Dat is een aluminium balkje met een gootje waar je een bal in een inkeping bovenaan legt. Je tilt de balk op tot een hoek van ongeveer 20 graden, waarna de bal door de zwaartekracht begint te rollen. Dat wordt gedaan op een vlak stuk van de green. Je laat met de stimpmeter drie ballen de ene kant op rollen en drie ballen in de tegenovergestelde richting. Als de bal gemiddeld 8 feet rolt (8 keer 30 cm), dan wordt gezegd dat de snelheid van de green 8 op de stimp is. 

Hoe sneller, hoe moeilijker

De snelheid van de green wordt dus uitgedrukt in baluitrol-eenheden (feet en inches). Greens op ‘gewone’ banen in Nederland zijn in het golfseizoen vaak tussen 7 en 8 op de stimp. Een hogere stimp dan 8 ervaart de recreatieve speler als snel. Stimp 6 wordt ervaren als langzaam. Op banen als Bernardus, The Dutch en The International zijn de greens tussen 10 en 12 op de stimp. Voor gemiddelde spelers is putten dan geen makkie.

Golfbaan Hitland: 9 op de stimp

Op Golfbaan Hitland is een stimp meeting nooit eerder gedaan. Het was ook niet interessant om een 6 of een 7 op de stimp te meten. Dat het nu gebeurt met zo’n resultaat is een geweldig compliment voor het werk en de toewijding van de greenkeepers. De baan als geheel ligt er uitstekend bij en daar horen prachtige greens bij. Aan ons de taak om alle pitchmarks te repareren (en door de baan de plaggen teug te leggen).

* Stimpmeting is genoemd naar de ontwerper Edward S. Stimpson (1904 – 1985)

Zien hoe het werkt? Kijk op https://www.youtube.com/watch?v=IBqqh_6x0l0 

Foto: Han Hordijk